Belén Cabanes

Dansa i castanyoles
 

Belén Cabanes Altés

Vilanova i la Geltrú 1969.

Actualment, és professora de Dansa Espanyola del "Conservatori Professional de Dansa de l’ Institut del Teatre de Barcelona"


Formació


Es forma a Barcelona pel seus mestres Rosa García i Enrique Burgos. 

Ballarina de dansa espanyola titulada pel “Real Conservatorio de Danza Mariemma" de Madrid. 

Revàlida Superior del "Métode de Castanyoles de concert d’Emma Maleras".

Segueix la seva formació a Madrid  amb els mestres Merche Esmeralda, Ciro, Betty, “La Tati”, Carmela Greco, Paco Fernández,
Mercedes y Albano, entre d'altres.


Al 2015 obté el Grau Superior  en Pedagogia de la Dansa, pel "Conservatori Superior de Dansa" de l'Institut del Teatre de Barcelona.


Trajectòria artística

Del 1992 a 1995 és ballarina del “Ballet Teatro Español de Rafael Aguilar”, interpretant el paper de Bernarda Alba en l’obra “Rango”, basada en “La Casa de Bernarda Alba” de F.G. Lorca. 
El març del 1992 debuta amb aquesta companyia en el “Teatro Lírico Nacional de la Zarzuela” de Madrid, amb l’Òpera Carmen, posada en escena de Pier Luigi Pizzi, director d´orquestra Ros Marbà i les cantants Teresa  Berganza i María Bayo. 

L’abril del 1992 comença una gira per Japó estrenant “Carmen” de Rafael Aguilar en el Shinjuku Bunka Center de Tòkio i passant pel Festival Hall d´Osaka, la Symphony Hall 
d´Okama entre d’altres.

El 25 d´octubre del mateix any debuten en el “Palais de Sports de Paris”, seguint la gira per França i després Mónaco, Bèlgica, Holanda, Suïssa, Mèxic, Anglaterra, Itàlia, Àustria i Alemanya.

En el 1996 col.labora com a ballarina i concertista de castanyoles amb el duet d' arpas de la Sinfónica de Euskadi "Gioccarpa", actuant pe França. 

El 1997 crea la formació “Flamenco Camerata”, juntament amb el guitarrista Andreas María Germek i el cantaor José Parrondo, potenciant la part més bàsica i intimista que pot compartir amb la música de cambra.
Destacant  Bolzano Danza, Italia, Festival Flamenco Düsseldorf, Alemanya, Instituto Cervantes, Viena.

El gener del 1998 actua en la presentació de la col.lecció d´Ágata Ruíz de la Prada en homenatge a Eduardo Chillida en el Museum Würth de Stuttgart.

Des del 1999 és partner del gran concertista de castanyoles José de Udaeta com a ballarina i concertista, juntament amb la pianista Marina Rodríguez en l’espectacle “El Secret de la Castanyola” (juny del 1999), estrenat al “Ludwigsburger Scholssestpiele” Stuttgart.
Posteriorment hi actuen amb el nou muntatge “Capricho Español” al 2002. Actuaran al Aalto Theater Essen, Expo Hannover 2000, Staatsoper Viena, Festival de Jerez 2004, Staatsoper Stuttgart, Teatro Líbero de Palermo, Filarmónica de Valéncia, Teatro Principal de Burgos, Teatre Nacional de Catalunya..entre d'altres.


A partir del 1999  és component artístic de  la "Companyía 2D1" (flamenc-contemporani, director Juan Carlos Lérida) i s´introdueix en la vessant més contemporània del flamenc. Actuaran, entre d’altres, en el cicle “En Danza“ , a la Sala Imperdible de Sevilla (abril del 2001), a l´Espai de Barcelona i al Festival de Teatre de Sitges 2002.
Enregistra l´espectacle “El Secret de la Castanyola” per la Televisió de Catalunya, realitzador Toni Margalló.


El 2000 guanya  el Premi a la “Ballarina Excelent” del “IX Certamen Coreográfico de Danza Española y Flamenco“ de Madrid, amb la coreografía “Costumbre” de Juan Carlos Lérida, també guanyadora del 2on Premi a la coreografia.

Artista convidada en la producció de l´obra “Lorca” (Catarina Mora Produccions, Stuttgart) en el Festival de Flamenco de Dusseldorf (abril del 2002) i a la Karls Kaserne  de Ludwigsburger.

Crea l´espectacle “Castanyola Contemporània” juntament amb el guitarrista Andreas María Germek, actuant al Musikverain de Viena i el Festival de Jerez (2006), Madeira Music Festival, Cammer Musik, Villach, Austria. Internationale Gesellschaft für künstlerisches kastagnettenspiel IGKK, Stutgart, Festival Isaac Albéniz de Camprodon, Auditori de Barcelona, Instituto Cervantes de Viena, Àustria,Teatre Principal, Vilanova i la Geltrú, entre d´altres.

L´Institut del Teatre de Barcelona, li encomana la presentació del llibre dedicat a Emma Maleras  “Les castanyoles: la grandesa d´un instrument petit”, autor Andreu Carandell (gener del 2003).

Ballarina solista de la compañía de Madrid “Talent Danza”, dirigida per A. Najarro i Pascal Gaona, actuant a :
 com a companyia convidada al “Certamen Coreográfico de Danza Española y Flamenco de Madrid”(2002), i al “Círculo de Bellas Artes de Madrid” i al Teatre de Bayona (França).     


Estrena l´espectacle de dansa-teatre (directora, coreógrafa i ballarina) “Temps de Flors” el 28 de maig del 2003 a la “Tafelhalle” de Nürnberg, al costat del guitarrista Andreas Maria Germek, actuant al Festival de Flamenc de Düsseldorf, entre altres.

El 2004 crea, junt a la pianista Marina Rodríguez i la xel.lista Ana Mora, l’ espectacle “Ànima Núa” (clásica por castañuelas) actuant a l´Auditori Pau Casals del Vendrell dins el Congrés de Xel.listes del Mètode Suzuki 2004,Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, Teatre Principal de Burgos, Teatre Metropol de Tarragona, Escola de Música de Sant Cugat del Vallés, Claustre de Sant Cugat, Instituto Cervantes, Madrid, entre d´altres.

Al març del 2011 actúa en el Musikverain de Viena, amb la Tonkünstleroschester, dirigida pel director Andrés Orozco, en la adaptació per orquesta de “Temps de Flors” del guitarrista i compositor Andreas María Germek.

Al mateix any estrena l'espectacle "Ocells d'ivori" juntament amb la pianista Marina Rodríguez, amb l'assesorament artístic de Juan Carlos Lérida. El presenten al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú i al Festival Flamenco de Düsseldorf, entre d'altres.

Artista convidada al gran Festival de Musica clàssica GMMF 2014 de Corea del Sud, de la mà del gran xelista Lluís Claret. 

Al 2015 presenta juntament amb la pianista Marina Rodríguez  “Les percussions grans i petites: Tecles i castanyoles”, dins del VIIIè cicle La música del Museu, concert comentat amb instruments originals del Museu de la Música de Barcelona.

Al 2017 és convidada per actuar amb el cor i orquestra del Teatre Massimo Bellini de Catania (Itàlia) dirigida per Miquel Ortega.

Actuació a Corea del Sud dins el Winter Music Festival 2018.
Programa anomenat Chamber Music&Dance Gala, dins els actes culturals de PyeongChang, Olimpiades d’Hivern, i al Seoul Arts Center  de Gangneung Arts Center.

Impulsora i participant en el Homenatge als concertistes de castanyoles Emma Maleras i José de Udaeta "Vides Paral.leles", organitzat pel MAE (Museu de les Arts Escèniques) de l'Institut del Teatre, en conmemoració del centenari dels seus neixements, 2019.

A l’abril del 2019 convidada, junt a Marina Rodríguez, per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribas, per actuar en l’acta d’inauguració del Passatge José de Udaeta, que li dedica la ciutat. Al juliol del 2020 participa en el projecte musseïstic i centre d’interpretació del Castell de Sant Pere de Ribes.

A l’agost del 2020 presenta el nou espectacle vinculant la dansa i les castanyoles a un nou estil musical, “Jazztanyoles”, amb la compositora i pianista Elisabet Raspall a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú i  dins del MMVV Mercat de MusicaViva  de Vic 2020.

El 6 de setembre del 2020 actúa amb l’espectacle “Les percussions grans i petites: tecles i castanyoles” en la Segona edició del Festival Dona “Art en femení” organitzat pel Casino Prado de Sitges.

El 2020 col·labora en l’espectacle "La Galeria" del jove creador i ballarí José Maldonado amb una creació de castanyoles pel Festival de Jerez del 2021.Altres col.laboracions:


1997

Entra a formar part com a ballarina de la “Compañía Flamenca de Carmen Luque” de Sabadell i guanyen el primer premi del “IV Certamen Coreográfico de Danza española y Flamenco" de Madrid.

El mateix any intervé en l’enregistrament del disc “Tanganera”, composició de Víctor Valls, com a percussionista de peus i castanyoles, la presentació del qual es va fer el 17 de febrer a la sala Luz de Gas de Barcelona. 
Amb aquest projecte actua , entre d’altres, al Teatre Artenbrut de Barcelona, al ”I Festival de Poesia Catalana“ al Centre Cultural de Sant Cugat, dirigit per Lluís Homar, i amb la col.laboració de Santi Arisa, Alex Santasusana i Marta Pessarrodona. Més tard també participa en el ”I Recital de Poesia Ibèrica” al Centre Cultural de la Fundació  la Caixa de Granollers dirigit per Òscar Molina.

2002 


Espectacle “Bailando la Palabra” de Lauren Postigo actuant com a primera ballarina juntament amb Lola Greco al Teatro de Madrid, direcció Juan Carlos Lérida.

2003

Artista convidada en l’espectacle “60 Anys d’Escenari” amb José de Udaeta i Montserrat Caballé, entre d’altres,  a l’Auditori Nacional d’Ordino, Andorra.


2004 

Participa  en la “Shubertiade” amb tres representacions dedicades al músic Schubert al Naturpark Öewersauer de Luxemburg juntament amb  la soprano Rachel Lynn Bowman i el guitarrista Andreas M. Germek.


2005 

Participació en la temporada de dansa en el cicle “Contemporanis a la Barceloneta” amb la peça de creació pròpia “Damunt de tu només flors” amb música original de Santi Montoto, junt a Increpación Danza.

Col•laboracions amb la Formació de Cambra Almodis, direcció Joan Carles Martínez:

-Bicentenari de la mort de Luigi Boccherini a la Casa de Cultura de Girona. 
-Espectacle Música i Dansa a la Cort Reial al Teatre Metropol de Tarragona.  
-XXVIII Festival Internacional de Música de Begur. 
-Teatro Principal de la Sociedad Filarmónica de Burgos. 
-Teatro Filarmónica de la Sociedad Filarmónica de Oviedo.  
-Actuació a la Caja de Ávila en la commemoració del bicentenari de la mort de Luigi Boccherini. 
-Actuació a L´Institut Cervantes d’Atenes, Grècia. 

2008

Col.labora amb el quartet de guitarres Barcelona Guitar Quartet amb l'espectacle 

Red Rojo:

-Auditori de Caixa Madrid a Barcelona

-Participació en el 9è Festival de Música de Sabadell 2008 


Actuació en el festival de flamenc "Tanz Ist", Dornbirm, Àustria.
Acompanyament en el ball de:  Ivan Góngora, al cante: Carmen Fernández, a la guitarra: Andreas M. Germek i a la percussió José de Mode,


2009

Actuació a les  Nits Culturals  de Sant Pere Sallavinera com a ballarina i concertista.

Participació en l’espectacle “Diferéncias Flamencas” al Festival de Flamenc "Tanz ist" de Dornbirn, Àustria.

 

Actuacions amb la formació musical Barcelona Guitar Quartet en un espectacle dedicat al Mestre Abéniz, “Isaac Albéniz i el seu temps” :

 -Participació en el “37è Festival de Música d’Estiu” de la Ciutadella de Menorca. 

-Actuació al XXIV Festival Isaac Albéniz al Monestir de Sant Pere, Camprodon. 

 

2010 

Actuació al col•legi Sant Ignasi-Sarrià en la vetllada “ Recordant a José Udaeta.

Participació en el Flamenco Ciutat Vella dins la proposta Flamenco Empírico.

Actuació en al XV Pazaislio Muzicos Festivalis de Lituània amb l'adaptació de "Temps de Flors" amb l'adaptació per orquestra del guitarrista i compositor Andreas María Germek, Carmen Fernández al cante i José de Mode a la percusió.

Actuació al Carinthischer Sommer de Viena amb Flamenco Elementar acompanyada a la guitarra per Andreas Maria Germek , Carmen Fernández al cante, José de Mode a la percussió i amb el ballarí Ivan Góngora.  

Diverses actuacions en el Festival Flamenco Colores a Spielboden, Dornbirn, Àustria.

Actuació per a la Societat Hispano-Alemana al Palau Monrepos a Baden-Württemberg, Stuttgart.


2011

Actuacions al 10. Tanz ist Festival für Flamencokunst  a Spielboden, Dornbirn Àustria, junt al guitarrista i compositor Andreas María Germek, amb el ballarí Carlos Chamorro, Carmen Fernández al cante i José de Mode a la percusió.

Espectacle-Concert de castanyoles, dansa i música a les vetllades Paper de Música a Capellades, amb la pianista Marina Rodríguez.

Concert de castanyoles i ball, junt amb el guitarrista Andreas Maria Germek i la pianista Marina Rodríguez Brià en el Festival d’estiu de Grafenegg, Austria.


2012 

Presentació de l’espectacle “Flamenco Elementar” en el Festival: KULTUR SOMMER A St Georgen, Austria, amb el guitarrista i compositor Andreas María Germek, amb el bailaor Nacho Blanco, Carmen Fernández al cante i José de Mode a la percusió. 

Participació al Festival “tanz ist Flamencokunst” de Dornbirn, Austria, junt al guitarrista i compositor Andreas María Germek, amb els bailaors Juan Carlos Lérida i Juan Mateos i Carmen Fernández al cante 


2013 

Participació  en l’ homentage al mestre Joan Magrinyà en el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. 


2014

 

Presentació de l’ espectacle “Musique et danse à la Cour Espagnole” amb obres de Bocherinni i Vivaldi, junt al guitarrista J.Carles Martínez i el Quartet de corda “Angelo” al Teatre de Ceret (França)  


2015 

Actuació en el Festival Ciutat Flamenco, Mercat de les flors de Barcelona, amb l’obra “Bodas de Sangre” , amb l’Orquestra del Taller de Músics.


2016

Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú. Actuació amb la Camerata Eduard Toldrà, junt al guitarrista i compositor Juan Carles Martínez, sota la direcció de Xavier Pagès.

Klassiknacht im Neusser Rosengarten, amb la Deutsche kammerakademie Neuss am Rhein.Director Lavart Skou Larsen, junt al guitarrista i compositor Andreas María Germek.


2017

Actuació amb la Württembergische Philarmonie a Stadhalle de Reutlingen, Alemania, junt al guitarrista i compositor Andreas María Germek.


2018

Artista convidada al Concert Cicle Musical D'Nits, amb la prestigiosa pianista Carme Vilà. Ciutadella de Roses.

Actuació amb la Salzburg Chamber Soists, amb el director Lavard Skou Larsen a l Walter-Schwarzkopf-Saal, Austria.

Ballarina convidada  per la prestigiosa guitarrista Xue Fei Yang en el Arts Center Shenzen, Xina.

2019

Col.laboració amb el duet de guitarras "Duo del Mar" a l'Escola de Música del Liceu.Enregistraments:

1997 

Intervé en l’enregistrament del CD “Tanganera”, composició de Víctor Valls, com a percussionista de peus i castanyoles.

2002 

Enregistra l’espectacle “El Secret de la Castanyola” per a la Televisió de Catalunya, realitzador Toni Margalló. 

2007 

Col.labora com a concertista de castanyoles i percusionista en els CD's de la col.lecció de Bellaterra Música “Els grans compositors i els nens” en els capitols dedicats a E.Granados, I.Albéniz.


Premis

2000 

Guanyadora del Premio a la "Bailarina Sobresaliente" amb la Companyia 2D1 en el IX Certámen Coreográfico de Danza Española y Flamenco de Madrid, amb la coreografia “Costumbre” que també guanya el 2n Premi de Coreografia en el mateix certamen, coreògraf Juan Carlos Lérida.

2004 

Amb l’espectacle ”El secret de la castanyola” de José de Udaeta, guanya el “Premi de la crítica” en el 8è Festival de Jerez actuant a la Sala La Companyia.